Osteoartritis

Artritis is een ontsteking van het gewricht, de plek waar botten samenkomen. Normaal gezien zorgt sponsachtig materiaal (kraakbeen) ervoor dat die niet tegen elkaar aan schuren. Maar is dat beschadigd? Dan lijdt u waarschijnlijk aan een vorm van artritis. Reumatoïde- , traumatische- of osteo-artritis. En hebt u last van pijn, stijfheid en zwelling.

Rond een gewricht zit een kapsel dat bekleed is met synovia. Dat weefsel scheidt een smeerstof af waardoor het gewricht vlot beweegt. Het wordt ondersteund door spieren, pezen en ligamenten, die ook alles bij elkaar houden. Artritis treft soms ook het synovia of uw ligamenten.

Osteoartritis (OA) is de meest voorkomende vorm van artritis, en treft het volledige gewricht: meestal het bot, het kraakbeen, het synovia-weefsel én de ligamenten. De samenstelling van het kraakbeen verandert en er ontstaan erosies (plekken waar er geen beschermend kraakbeen meer zit).

De medische wereld beschouwde osteoartritis lang als een normale slijtage van het lichaam. Waaraan je niets kon of moest doen. Maar in de jaren tachtig kwamen nog heel wat andere oorzaken aan het licht, zoals ziekten, erfelijke aandoeningen en afwijkende gewrichtsstructuren. Die ontdekking maakte de weg vrij voor nieuwe geneesmiddelen en voor behandelingen die de pijn verlichten:

  • ontstekingsremmers (NSAID’s)
  • synthetische bijnierschorshormonen (corticosteroïden)
  • pijnstillers (zoals paracetamol)
  • gewrichtsvervanging
  • viscosupplementatie (inspuiting van hyaluronzuur)